Share this event

Additional details

Doors open: 19:00

En kväll varje år smälter rockmusik, ljus och bild samman i en konsert för alla sinnen. Torsdag den 22 mars kl 19 är det dags för ”Dark side of the Dome”. Då spelas musik av ABBA, MUSE & Pink Floyd i domkyrkan.

– Domkyrkan är inte bara en unik konsertlokal, det är nordens största katedral, en levande kyrka med en 700-årig historia, vilket ger en extra dimension åt rockmusiken, säger Niclas Dahl som är musikalisk ledare för projektet.

Idén med "Dark side of the Dome" är att skapa ett musikaliskt möte mellan repertoarer från olika generationers rockband. I årets upplaga, som är den femte i ordningen, möts musik av ABBA och MUSE.

– MUSE är ett av de mest intressanta rockbanden som kommit fram på senare år, säger Niclas. De har som få andra samtida band lyckats förena bombastisk och virtuos rock, influerad av grupper som Queen, med klassiska influenser som Rachmaninov och Chopin. Gruppens musik har nått en stor publik delvis genom Twilightfilmerna. Knights of Cydonia, Uprising och Starlight är några av de låtar vi kommer framföra under kvällen.

ABBA behöver nog ingen närmare presentation. Däremot är det kanske lätt att glömma att många av deras låtar rymmer såväl allvar som mörker, menar Niclas. Eagle, Money, Money, Money och Hole in your soul, framförs under konserten.

– Musik ur Pink Floyds repertoar har varit representerad i varje upplaga av ”Dark side of the Dome” sedan starten för fem år sedan. Det är en tradition vi inte vill bryta. Bandets suggestiva musik är som gjord för Uppsala domkyrka.

På scenen som vanligt: rockkören och solister ur DUM (Domkyrkoförsamlingens ungdomsmusik) uppbackad av ett komplett rockband. Konsertens längd: 90 min

1 person was there